Δυσκολεύεστε να πάρετε αποφάσεις;

Εάν αναρωτιέστε γιατί σας είναι τόσο δύσκολο να πάρετε αποφάσεις, η απάντηση είναι ο φόβος. Κάθε επιλογή έχει μια μελλοντική συνέπεια, το κόστος της οποίας δεν μπορεί να προϋπολογιστεί. Και δυσκολευόμαστε να το αποδεχτούμε αυτό λόγω της ανάγκης μας να ελέγχουμε τα πάντα. Μερικές φορές φοβόμαστε τόσο πολύ να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο να πάρουμε τη λάθος απόφαση, που τελικά δεν παίρνουμε καμία απόφαση. Αυτό μας αφήνει στο ίδιο σημείο, ανίκανους να προχωρήσουμε. Ο φόβος μας παραλύει.

Αλλά πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε εάν μια απόφαση θα είναι «σωστή» ή «λάθος» τη στιγμή που την λαμβάνουμε; Κανείς δεν ξυπνάει μια μέρα πρόθυμος να κάνει τη λάθος επιλογή. Ο καθένας παίρνει την καλύτερη απόφαση με βάση τα δεδομένα που έχει διαθέσιμα τη δεδομένη στιγμή. Στο βάθος του χρόνου, όταν υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα δεδομένα, και οι συνέπειες της επιλογής μας αρχίσουν να ξεδιπλώνονται, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η επιλογή που κάναμε τότε δεν ήταν η ιδανική. Αλλά δεν μπορούσαμε να το ξέρουμε. Κανείς δεν θα μπορούσε.

Κάθε επιλογή προς κάτι είναι ταυτόχρονα επιλογή ενάντια σε κάτι άλλο. Οι σπουδές στο εξωτερικό αντί για τη χώρα μας, αυτός ο σύντροφος αντί ο άλλος, αυτή η δουλειά/το ντύσιμο/το φαγητό έναντι του άλλου: Όλα τα διλήμματα συνοδεύονται με ένα ρίσκο, αλλά μας δίνουν επίσης μια μεγάλη δύναμη: να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας.

Να θυμάστε: Η δυσκολία στη λήψη αποφάσεων καταδεικνύει τον φόβο ανάληψης ευθύνης για τη ζωή μας.

Βέβαια, μπορείτε να τα βάλετε όλα κάτω. Μπορείτε να γράψετε μια λίστα ώστε να βρείτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας επερχόμενης απόφασης, να ρωτήσετε τους πάντες για πώς πιστεύουν ότι πρέπει να πράξετε. Όλα αυτά μπορούν να είναι χρήσιμα. Δεν αρκούν όμως ώστε να ξεφύγετε από την ευθύνη που έχετε για την ίδια σας την ύπαρξη.

Οπότε προχωρήστε, δοκιμάστε, ρισκάρετε. Μπορεί αυτό να σας οδηγήσει σε κάτι εκπληκτικό. Αν όχι, θα σας διδάξει ένα πολύτιμο μάθημα, έτοιμο για να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη φορά. Ζήστε με πληρότητα, εμπιστευτείτε τον εαυτό σας, αγκαλιάστε αυτό που είστε και κάντε χώρο για αυτό που μπορείτε να γίνετε.