Αγχολυτικές Τεχνικές, με Nόημα

Αυτές είναι μερικές κοινές τεχνικές ανακούφισης από το στρες που είμαι βέβαιη ότι έχετε ξαναδεί. Μπορεί επίσης να έχετε δοκιμάσει μερικές από αυτές, αλλά δεν σας έκαναν να νιώσετε καλύτερα. Η εστίαση δεν πρέπει να είναι σε αυτό που κάνετε, αλλά στο πώς το κάνετε: Δίνοντας νόημα σε όλα.

1. Κάνε μια βόλτα

Ιδανικά στη φύση. Κοίτα γύρω σου. Προσπάθησε να βρεις τουλάχιστον 3 πράγματα που βρίσκεις όμορφα. Ένα λουλούδι, λίγο χορτάρι, ένα πουλί, ένα σπίτι με ωραία αρχιτεκτονική, το φως του ήλιου που βρίσκει τρόπο να περάσει μέσα από τα φύλλα των δέντρων. Μην θεωρείς τίποτα δεδομένο. Εκτίμησε κάθε στιγμή, κάθε ανάσα που έχεις την τύχη να πάρεις.

2.Διάβασε ένα βιβλίο

Προσπάθησε να χαθείς στην ιστορία. Τί σε αγγίζει; Εξοικειώσου με τους χαρακτήρες. Ανέλυσε τη συμπεριφορά τους. Τι θα έκανες εσύ αν βρισκόσουν στην ίδια θέση μαζί τους; Τι πιστεύεις ότι νιώθουν; Εξάσκησε την ενσυναίσθησή σου, άφησε τη φαντασία σου να ξεδιπλωθεί.

3. Παίξε με το κατοικίδιό σου

Δώσε του λίγο από τον χρόνο σου. Ελάττωσε ταχύτητα. Δείξε στοργή. Κοίταξε την αναπνοή, τις κινήσεις, την έκφραση, τη στάση του. Προσπάθησε να μαντέψεις τί σκέφτεται. Κάνε παρατηρήσεις και βγάλε συμπεράσματα. Δώσε προσοχή στο πόσο ανέμελο φαίνεται. Μάθε από αυτό.

4. Μαγείρεψε κάτι ωραίο

Βρες μια νέα, μοναδική συνταγή. Φτιάξε μια λίστα αγορών και πάρε αυτά που χρειάζεσαι. Άναψε κεριά, βάλε λίγη μουσική. Ξεκίνησε να δημιουργείς. Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου, συνδύασε ασυνδύαστα πράγματα, ανακάλυψε κάτι καινούριο. Χρησιμοποίησε κάθε κύτταρο της γλώσσας σου για να το γευτείς.  Άλλαξε κάτι, δοκίμασέ το ξανά. Γείρε λίγο κρασί, απόλαυσε ένα δείπνο με τον εαυτό σου.

5. Άσκηση

Συνδέσου με το σώμα σου. Άκουσε τους χτύπους της καρδιάς σου. Εστίασε στην αναπνοή σου. Δώσε προσοχή στους μύες, τις αρθρώσεις, τη στάση, την κίνηση, την αντοχή σου. Παρατήρησε τί αποτελεί πρόκληση για σένα. Σημείωσε τί βελτίωσες από την προηγούμενη φορά. Προσάρμοσε ανάλογα το πρόγραμμά σου. Βάλε στόχους. Ξεπέρασε τον προηγούμενο εαυτό σου.

Οτιδήποτε κι αν κάνεις, προσπάθησε να βάλεις όλο σου το είναι σε αυτό. Μην συγκρατείσαι! Κάθε στιγμή μπορεί να είναι μοναδική. Επέτρεψε στο παρόν να σε απορροφήσει πλήρως. Άφησε τον εαυτό σου να “πνιγεί” σε αυτό. Εάν δεν το κάνεις, πώς αλλιώς θα ανακαλύψεις την ομορφιά του ωκεανού;